Sains Tingkatan 5 KSSM

Bab 1: Mikroorganisma
            1.1 Dunia mikroorganisma
            1.2 Mikroorganisma berfaedah
            1.3 Pencegahan dan rawatan mikroorganisma berbahaya

Bab 2: Nutrisi Dan Teknologi Makanan 
            2.1 Gizi seimbang dan nilai kalori
            2.2 Keperluan nutrien oleh tumbuhan
            2.3 Kitar Nitrogen
            2.4 Teknologi pengeluaran makanan
            2.5 Teknologi pemprosesan makanan
            2.6 Makanan dan suplemen kesihatan

Bab 3: Kelestarian Alam Sekitar 
            3.1 Kitaran hayat produk
            3.2 Pencemaran alam sekitar
            3.3 Pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar

Bab 4: Kadar Tindak Balas
            4.1 Pengenalan kadar tindak balas
            4.2 Faktor yang mempengaruhi kadar tindak balas
            4.3 Aplikasi kadar tindak balas

Bab 5: Sebatian Karbon
             5.1 Pengenalan sebatian karbon
             5.2 Hidrokarbon
             5.3 Alkohol
             5.4 Lemak
             5.5 Minyak sawit

Bab 6: Elektrokimia
            6.1 Sel Elektrolitik
            6.2 Sel kimia

Bab 7: Cahaya & Optik
            7.1 Pembentukan imej oleh kanta
            7.2 Peralatan optik

Bab 8: Daya & Tekanan
            8.1 Tekanan Dalam Bendalir

Bab 9: Teknologi Angkasa Lepas
            9.1 Satelit
            9.2 Sistem Penentu Sejagat (Global Positioning System, GPS)

Post a Comment

0 Comments